نخستین کارگاه هوشمندسازی کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاههای علوم پزشکی برگزار شد
نخستین کارگاه هوشمندسازی کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی ویژه دانشگاههای علوم پزشکی کشور در روز شنبه 4 شهریورماه در محل سالن شماره 2 مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور روسای کتابخانههای مرکزی و کتابداران دانشگاههای علوم پزشکی کشور از ساعت 8 تا 15 برگزار شد.
نخستین کارگاه هوشمندسازی کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی ویژه دانشگاههای علوم پزشکی کشور در روز شنبه 4 شهریورماه در محل سالن شماره 2 مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور روسای کتابخانههای مرکزی و کتابداران دانشگاههای علوم پزشکی کشور از ساعت 8 تا 15 برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در ابتدای این مراسم، دکتر سیروس پناهی مدیر اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با خوشآمدگویی به حضار، به ابعاد مختلف هوشمندسازی در حوزه کتابخانهها و علم کتابداری و اطلاع رسانی پرداخته و با اشاره بر جذب نیروهای متخصص فناوری در کتابخانهها بر تقویت ساختارهای سازمانی کتابخانهها تاکید کردند.
وی گفت: در یک دهه گذشته مبحث شبکههای اجتماعی در گستره اطلاع رسانی بسیار مطرح بود و هم اکنون بحث هوشمندسازی در زمینه ارائه خدمات کتابخانهها مطرح است. علت اهمیت موضوع هوشمندسازی در کتابخانهها این است که با تفکر انسانی ارتباط تنگاتنگ دارد. براین اساس باید در این مسیر بیشتر گام برداشت و یکی از الزمات این توسعه، همکاری با متخصصین IT است.
در ادامه دکتر رضا فلک، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه با خوشامدگویی مجدد به حضار بابت حضور در دانشگاه علوم پزشکی ایران و تشکر از مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات بابت انتخاب دانشگاه علوم پزشکی ایران برای برگزاری کارگاه، به تنوع فعالیت های پژوهشی اشاره کردند که از گذشته تاکنون در کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی پزشکی انجام میشده و در دهههای اخیر با آمدن فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی تنوع بیشتری نیز به خود گرفته است.
در ادامه دکتر شیخ شعاعی سرپرست مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی معاونت تحقیقات و فنآوری وزارت بهداشت با تشکر و قدردانی از دانشگاه علوم پزشکی ایران بابت میزبانی برنامه و حضار بابت مشارکت، ارتقای سواد اطلاعاتی و توانمندسازی نیروی انسانی متخصص را به عنوان یکی از راهبردهای اساسی مرکز در حوزههای زیرمجموعه آن همانند علمسنجی، ترجمان دانش، کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی، نشر کتاب عنوان کرد و گفت: هدف از برگزاری این کارگاه، نزدیک شدن کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی به جایگاه واقعی کتابخانههای دنیا در حوزه هوشمندی و دیجیتال سازی است.
وی با ذکر اهمیت برگزاری این کارگاه برای دریافت نتایج مناسب در ارائه خدمات بهتر به کاربران گفت: کتابخانهها و خدمات آنها نیازمند تحول از شکل سنتی به شکل دیجیتال و هوشمند بوده و باید خدمات مناسب کاربران براساس نیاز آنها در شرایط کنونی و آینده ارائه شود.
شیخ شعاعی در ادامه به تجربیات بازدید از کتابخانههای کشور امارات در سال جاری پرداخت و عنوان کرد: باید در کتابخانهها علاوه بر بهکارگیری فناوری اطلاعات در جهت دیجیتال سازی خدمات و هوشمندسازی فضاهای کتابخانهای، خدمات متناسب نیاز کاربران همانند اتاقهای بحث گروهی، اتاقهای خلاقیت و پرورش ایده، فضای مجزا برای بانوان، فضاها و امکانات رفاهی و خدمات ویژه افراد ناتوان فراهم و ارائه شود.
وی از شرکت کنندگان درخواست کرد به عنوان نماینده مرکز در دانشگاههای خودشان به آموزش همکاران در زمینه مباحث مطرح شده در کارگاه بپردازند و مروج فرهنگ بکارگیری فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی در کتابخانههای دانشگاه باشند.
در ادامه دکتر سید مهدی طاهری، دانشیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه علامه طباطبایی و مدرس کارگاه مباحث مربوط به هوشمند سازی کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی را به شرح ذیل بیان کرد:
*مفاهیم پایه و مبانی هوش مصنوعی و هوشمندسازی
*چیستی و اهداف هوش مصنوعی
*ابزارها و افزارهای هوش مصنوعی
*کاربردهای هوش مصنوعی و رویکردهای نوین آن
*هوشمندسازی و گرایشهای مرتبط با آن
*هوش مصنوعی در کتابخانهها و کتابخانههای هوشمن
*مفهوم کتابخانه هوشمند و ویژگیهای آ
*فناوریهای هوشمند در کتابخانهها و مراکز اطلاعات
*کاربردهای هوش مصنوعی در فرایندها و خدمات کتابخانها
*شخصیسازی، سفارشیسازی و محلیسازی خدما
*کتابداران هوشمن
*چالشهای بکارگیری هوش مصنوعی در کتابخانهها و کتابخانههای هوشمن
*توسعه کتابخانههای هوشمند در ایران
کامنت